Afschaffing zomertijd waarschijnlijk niet in 2021

Leestijd: 2 minuten

In de nacht van zaterdag 24 oktober op zondag 25 oktober wordt de klok een uur teruggezet. We gaan nog één keer de klok een uurtje terugzetten, in 2021 is dit afgelopen. Athans dat waren de afspraken. Het Europees Parlement heeft al in 2019 besloten dat we af willen van de ‘Daylight Savings Time’, ofwel het wisselen tussen zomer- en wintertijd.

Is dit dan echt de laatste keer dat we de klok terug mogen zetten?

Zo heet wordt de soep waarschijnlijk niet gegeten. De kans dat de afschaffing van de zomertijd in 2021 nog doorgaat is inmiddels zeer klein. Lees hier een interessant artikel hierover.

De wereldwijde coronacrisis gooit roet in het eten. De discussies in de Europese Raad zijn nog niet eens opgestart. Zelfs een snelle overeenkomst zal niet meer op kunnen tegen de bureaucratische molen van de Europese Unie.

Zomertijd beter voor werknemers

Wat zijn de effecten op de veiligheid op de werkvloer wanneer een significant deel van de dag door niet goed ontwaakte (en depressieve) werknemers bij kunstlicht gewerkt moet worden? Vanuit menselijk perspectief gekeken: voor Nederlanders zou de permanente invoering van wintertijd een gezondheidsrisico worden. Zonlicht is, door de invloed op onder andere de melatonine-afbraak in ons lichaam, een belangrijke regulerende factor in onze biologische klok. Mensen zijn geen nachtdieren en de zonsopkomst zet allerlei biologische processen in ons lichaam in gang. Er zijn diverse studies die laten zien dat vér voor zonsopkomst opstaan voor de doorsnee mens om die reden schadelijk kan zijn, met gezondheidsklachten, variërend van depressie tot diabetes, als gevolg.

Alle voor- en nadelen op een rijtje? Lees de blog.

Economie

De economische belangen zijn groot. Er wordt een positieve impact op de handel verwacht wanneer de zomertijd wordt afgeschaft. Grote handelspartners van de EU zoals Rusland, China en Turkije kennen namelijk geen zomertijd. In een openbare raadpleging van de Commissie bij 4,6 miljoen burgers blijkt 84% voorstander van afschaffing van de zomertijd.

Moet de wintertijd als de standaard worden gehanteerd?

Bekijk resultaten

Laden ... Laden ...

Over de auteur

Paul Pultrum, Timeblog.nl. Dataspecialist met ruim 20 jaar ervaring, expert op het gebied van marketing, communicatie en wet- en regelgeving