Digitalisering, Ai, IoT en big data. Wat betekent dit voor voor jouw werk?

Leestijd: 4 minuten

Digitalisering, Artificial Intelligence, Internet of Things en big data staan op het punt om organisaties drastisch te veranderen. Wat zijn termen als digitalisering, Ai, IoT en big data en wat betekenen ze. Lees er alles over.

De ontwikkelingen gaan razendsnel. Van nieuwe smartphones tot artificial intelligence en robotica. Alle digitale innovaties worden ontwikkeld om een probleem op te lossen of om bepaalde activiteiten te automatiseren. Dit merken we niet alleen op ons werk, maar ook in ons privéleven.

Denk bijvoorbeeld aan slimme speakers die het overbodig maken om je telefoon erbij te pakken. Je roept gewoon “Route naar huis!” en ontvangt meteen de instructies. En wat dacht je van de slimme thermostaat? Vanaf je smartphone stel je een tijdschema in en als je thuiskomt is het lekker koel in huis.

Waarom moeten we digitaliseren?

Best gek dat we de digitalisering in ons privéleven toejuichen en omarmen, terwijl er binnen organisaties de nodige weerstand tegen digitalisering is. Veel organisaties gebruiken verschillende  tools en systemen, variërend van Excel lijsten tot standalone softwareoplossingen. De data wordt niet aan elkaar gekoppeld, de processen en werkwijzen zijn niet op elkaar afgestemd. En dat is een gemiste kans, want het is de bedoeling dat data voor jou werkt en niet andersom. Sterker nog, data verzamelen is niet het doel. Het is een logisch gevolg van je dagelijkse werkzaamheden. Het doel van data verzamelen is dat jij inzicht en controle krijgt over de processen waarmee je uiteindelijk werkzaamheden kunt verbeteren.

Arbeidsintensieve processen zo veel mogelijk digitaliseren en verder automatiseren om concurrenten voor te blijven, de winst te verhogen en kosten te verlagen.

Digitaliseren is eigenlijk niet eens meer een keuze. Bedrijven kunnen niet anders, simpelweg omdat het enerzijds kostentechnisch niet meer uit kan om sommige processen handmatig uit te voeren en anderzijds omdat de markt een bepaalde snelheid van handelen verwacht. Door nieuwe technologieën en innovaties kunnen we informatie en bestaande processen op een betere en efficiëntere manier verwerken.

Robotisering

Ontwikkelingen als robotisering en IoT spelen momenteel in de industrie een grote rol. Deze ontwikkelingen zorgen ervoor dat het automatiseren van productie steeds goedkoper en verregaander wordt. Integratie van systemen wordt nu al op grote schaal toegepast. Niet alleen productie, maar ook andere afdelingen zal de robotisering hun intrede doen. Bijvoorbeeld door een robot die is geïntegreerd in de tijdregistratie-applicatie zou je activiteiten en de bijbehorende tijdstippen eenvoudig kunnen registreren en verwerken. Daarnaast zou spraakherkenning tijdregistratie kunnen versimpelen: je zegt hoeveel uren je aan een project hebt besteed en de robot verwerkt het in het systeem.

Een ander voorbeeld is het bijwerken van persoonlijke gegevens in het HR-systeem. Een robot kan dit werk uit handen nemen, door veranderingen te herkennen op het loonstrookje van de werknemer of andere bedrijfsgerelateerde content. De bot kan ook informatie verzamelen uit social media kanalen. Lees meer over ontwikkelingen in een andere blog.

Software als tool

Software is een belangrijke voorwaarde om de bedrijfsvoering op orde te hebben. Eén geïntegreerde oplossing voor jouw administratieve processen, van projectbeheer tot financieel en HR. Nu is het implementeren van een softwarepakket op zich nog vrij makkelijk te realiseren. Het wordt vaak lastig als meerdere systemen moetenpakketten en programma’s moeten samenwerken. Dat vergt veel tijd en geduld.

Een digitale verandering doorvoeren in je privéleven is makkelijk. Je downloadt een app, tweakt de instellingen en je bent klaar om je smart-tv te bedienen vanaf je smartphone. Binnen een organisatie werkt het feitelijk net zo. Neem de urenregistratie. Die gaat bij veel organisaties nog handmatig. Aan het eind van de werkweek worden de urenbriefjes ingeleverd, waarna een administratief medewerker de uren in een Excelbestand invoert. Dat werkt prima, maar een digitaal systeem verlaagt de werkdruk, minimaliseert de kans op fouten en verhoogt de efficiency.

Het verschil met nieuwe software in een organisatie is dat het niet om jou als individu draait. In je eentje download je de software en ga je aan de slag. In een organisatie moeten alle processen waarmee mensen soms al vele jaren werken, ineens over de kop. Mensen moeten hun gebaande paden verlaten en moeten helemaal anders gaan denken. En daar houden mensen nu eenmaal niet van. Ze houden van veilig, vertrouwd en makkelijk, en verandering is dus bedreigend.

Weerstand

Er ontstaat dan ook weerstand als je besluit om je bestaande processen open te breken en te digitaliseren. Afgezien van de algemene angst voor verandering zullen sommige medewerkers zich aangevallen voelen of bang zijn dat hun baan wordt overgenomen door een computer. Andere medewerkers zullen bang zijn dat ze het niet begrijpen en dat ze de verandering niet aankunnen.

Boek: andrew yang – jouw baan gaat verdwijnen en dit is de oplossing

Het boek is een aanrader. Volgens de schrijver van het boek staan we aan de vooravond van de grootste technologische revolutie in de geschiedenis van de mensheid. Automatisering, Artificial Intelligence en big data staan op het punt om hele beroepsgroepen uit te roeien, en niemand heeft het erover of lijkt er iets aan te doen. Lees de boekrecencie.

Over de auteur

Paul Pultrum, Timeblog.nl. Dataspecialist met ruim 20 jaar ervaring, expert op het gebied van marketing, communicatie en wet- en regelgeving