Mag je als werknemer je vakantiedagen intrekken?

Leestijd: 3 minuten

Hoe kunnen we omgaan met het annuleren of verzetten van vakanties, dan wel intrekken van vakantiedagen ten gevolge van de coronamaatregelen? Mogen werknemers hun vakantiedagen intrekken om ze op een later moment in het jaar op te nemen? Wat zijn de haken en ogen vanuit werknemers en werkgeversaspect. De wet- en regelgeving hierover en hoe je eenvoudig als organisatie hierop kan sturen.

Begin dit jaar hebben de meeste afdelingen een vakantieplanning gemaakt. Deze planning komt nu, in tijden van de pandemie, in gevaar. Veel medewerkers trekken hun vakantieaanvraag in omdat men nu toch niet op vakantie naar het buitenland kan. Directies willen voorkomen dat iedereen straks tegelijkertijd weg wil en een overschot aan openstaande verlofuren beperken. Werknemers verplichten vrij te nemen, dat mag wettelijk niet.

Stuwmeer aan vakantiedagen

Het stuwmeer aan vakantiedagen is een jaarlijks terugkerend probleem in organisaties, ook zonder de coronamaatregelen. Uit onderzoek blijkt dat 62 procent van de midden- en grote bedrijven worstelt met een overschot aan vrije dagen. Dat is een financieel risico, want bedrijven moeten het loon dat overeenkomt met die vrije dagen reserveren. Dat drukt de winst en bedrijven kunnen deze cashflow goed gebruiken.

Hoe zorg je ervoor dat werknemers wel vakantie nemen?

Hoe voorkom je als directie een overschot aan vrije dagen? Een stuwmeer aan het eind van het jaar kan prima worden voorkomen. Je kunt als organisatie ervoor kiezen om alle medewerkers die tot 1 juli 10 dagen verlof opnemen, daarvan twee extra geven. In deze situatie heb je als bedrijf momenteel minder werk voorhanden en verwacht je na de zomer weer veel werk te hebben. Je kiest er dan voor om juist mensen te motiveren om verlof op te nemen.

Onderschat het mentale aspect van deze crisis niet. Onzekerheid in tijden van coronacrisis zorgt voor stress. Even opladen is belangrijk.

Benefit budget

Er zijn ook bedrijven die een zogenaamde ‘benefit budget’ hebben. Medewerkers hebben recht op de twintig wettelijke vakantiedagen, de rest kunnen ze bijkopen uit dat budget. Hebben ze geen extra dagen nodig, dan kopen ze daar iets anders van. Zo kunnen ze de dagen laten uitbetalen of het geld reserveren voor hun pensioen.

Wat kun je nog meer doen om te zorgen dat werknemers op tijd vakantie nemen? Eigenlijk is het heel simpel: door het ze te vragen. Een oorzaak van het probleem is vaak dat managers de stuwing voor zich uitschuiven, tot ze realiseren dat het grote financiële gevolgen kan hebben.

Als je het gesprek aangaat, wees dan zo transparant mogelijk over je motief. In het geval er tijdelijk veel minder werk is, leg de situatie dan uit aan je medewerkers. Vakantie opnemen verbetert de financiële situatie en vergroot de kans dat zij hun baan behouden. Mensen zijn op deze manier echt wel bereid zijn om dagen op te nemen voor het hogere doel.

Daarbij is het belangrijk dat je flexibel bent en ook iets teruggeeft. Laat werknemers zelf bepalen wanneer ze hun dagen inzetten. En zorg ook dat ze echt vrij hebben, dus niet meer werk in minder dagen moeten proppen. Vrees je als werkgever nu al een stuwmeer aan het eind van het jaar? Denk vast na over creatieve oplossingen. Stel, de intelligente lockdown duurt nog maanden, hoe ga je er dan mee om? Ga je een week dicht? Werkt iedereen voortaan parttime?’

Voor dit soort besluiten heb je akkoord nodig van je medewerkers, dus je moet wel draagvlak hebben. Vraag je medewerkers om mee te denken. Het is namelijk veel waardevoller als een oplossing vanuit de mensen zelf komt.

Onderschat het mentale aspect van deze crisis niet. Onzekerheid in tijden van coronacrisis zorgt voor stress. En langdurige stress leidt tot productiviteitsverlies en verzuim. Even opladen is belangrijk. Vakantie opnemen verbetert de financiële situatie en vergroot de kans dat iedereen zijn baan behoudt. Bovendien is het je plicht als werkgever om te zorgen dat je werknemers voldoende rust nemen. Wettelijk gezien heeft iedere werknemer (fulltime dienstverband) recht op minimaal twintig dagen.

Inzicht in werkdruk en vrije dagen

Alleen met een duidelijk zicht op de werkdruk en het aantal resterende vrije dagen kunnen managers ervoor zorgen dat er een einde komt aan het overschot aan vakantiedagen en de bijbehorende problemen. De oplossing voor een duidelijk inzicht in de werkdruk en vrije dagen ligt in de organisatie, communicatie en automatisering.

Over de auteur

Paul Pultrum, Timeblog.nl. Dataspecialist met ruim 20 jaar ervaring, expert op het gebied van marketing, communicatie en wet- en regelgeving.

Heeft u uw vakantie al gepland?

Laden ... Laden ...