Onbeperkt vakantie opnemen vergroot uw werkgeluk!

Leestijd: 3 minuten

U wilt graag uw vakantie verlengen? Of u bent van plan om voor een tweede keer op vakantie te gaan? Onbeperkt vrije dagen opnemen? Dat lijkt een utopie, maar bij steeds meer bedrijven in Nederland is dit al realiteit. ING biedt al haar veertienduizend Nederlandse werknemers een onbeperkt aantal vakantiedagen.

De gedachte hierachter is dat werknemers meer vrijheid voelen om hun rust te pakken. Onderzoek toont aan dat werknemers die zelf mogen bepalen hoeveel vrije dagen ze opnemen, misbruiken dat vertrouwen niet. Wél stijgt het aantal opgenomen vakantiedagen licht, waarmee het doel (meer rust) werd bereikt.

Onbeperkt vrije dagen opnemen

ING zegt het vooral te doen om het ‘werkgeluk’ en de ‘performance’ van medewerkers te stimuleren. Het is in eerste instantie een proef. “Belangrijk is dat medewerkers binnen hun team en met hun manager hierover in gesprek gaan en dat medewerkers in deze pilot ondervinden dat zij meer ruimte hebben dan voorheen om bijvoorbeeld langer aaneengesloten vrij te zijn als dat zij gewend zijn,” aldus HR-directeur Maarten van Beek op Nu.nl

Balans tussen werk en privé

In de oude situatie spaarden werknemers voor een vakantie of een verhuizing. Met de huidige regeling kunnen ze tóch tussendoor even die vrije dag opnemen wanneer dat nodig is. Werknemers zijn prima in staat om zelf verantwoordelijkheid hierin te nemen. Iedereen heeft zijn eigen verantwoordelijkheden binnen een organisatie. Je kan vrij nemen, maar je blijft verantwoordelijk voor je taken. Je moet dus zelf kunnen inschatten wat mogelijk is. Het boek ‘Het weekend van zeven dagen’ is hiervoor wel een mooi voorbeeld en inspiratiebron. De schrijver laat zien hoe een goede balans te vinden is tussen werk en vrije tijd. Het natuurlijke resultaat is een weekend van zeven dagen.

‘Het weekend van zeven dagen’ van Ricardo Semler, over een goede balans tussen werk en privéleven, is een mooi boek ter inspiratie

Wat is de winst van zo’n regeling voor het bedrijf?

Het ligt voor de hand dat het werkgeluk voor werknemers de grootste winst is bij het invoeren van deze arbeidsvoorwaarde. Immers, ze kunnen zelf beslissingen maken en zijn niet afhankelijk van een systeem met een limiet.

Voor een HR afdeling is een dergelijke regeling een mooi lokkertje om vacatures sneller te laten vervullen. Al is dit altijd lastig om te meten.

Wanneer je deze regeling in je CAO laat opnemen, scheelt dat een hoop administratie en rompslomp. Geen verlofregister meer hoeven bijhouden scheelt administratieve handelingen. Ook kunnen werknemers geen dagen ‘opsparen’ en meenemen!

__________________________________________________

Leestip!

Lees verder

__________________________________________________

Grootste winstpunt

De grootste winst zit hem in de kostenbesparingen. Dat zit namelijk zo. Bij veel bedrijven zijn er de afgelopen jaren door haar werknemers stuwmeren aan vakantiedagen opgebouwd. Een stuwmeer aan vakantiedagen betekent voor een bedrijf een kostenpost. Resterende vakantiedagen zijn immers een verplichting voor de toekomst, voor de werkgever. Stel dat een werknemer ontslag neemt bij het bedrijf, dan is een financiële compensatie de enige mogelijkheid. Die kostenpost drukt op de winst en eventuele investeringsmogelijkheden, en dat is natuurlijk niet wat werkgevers graag zien.

Over de auteur

Paul Pultrum, Timeblog.nl. Dataspecialist met ruim 20 jaar ervaring, expert op het gebied van marketing, communicatie en wet- en regelgeving.