Opinie: Waarom we niet permanent voor zomertijd moeten kiezen

Leestijd: 2 minuten

Klok verzetten

Dit weekend gaan we de klok een uur vooruit zetten. Als het aan de Europese Commissie ligt, komt aan dat ritueel een einde. Afgelopen week kwam het Europees Parlement met het nieuws om voor alle landen in de EU definitief over te schakelen naar de zomertijd.

Gedachte zomertijd

Van zaterdag 30 op zondag 31 maart gaat de tijd weer een uur vooruit. De periode van daglicht komt zo beter overeen met de periode waarin de meeste mensen wakker zijn. De gedachte achter de zomertijd is dat men zo zou kunnen bezuinigen op (elektrische) verlichting. Het energiebesparende effect van zomertijd is echter omstreden.

Van zomertijd onze standaardtijd maken is geen goed idee.

De voordelen en nadelen van de zomer- en wintertijd op een rijtje.

Voordelen

  • Zomers kan iedereen langer van het daglicht genieten
  • Minder elektriciteit verbruik
  • Goed voor het milieu

Nadelen

  • Verstoring van het bioritme
  • Slaapproblemen bij veel mensen
  • Slecht voor onze gezondheid
  • Praktisch ongemak en vergissingen

Gezondheidsklachten

Zonlicht is, door de invloed op onder andere de melatonine-afbraak in ons lichaam, een belangrijke regulerende factor in onze biologische klok. Mensen zijn geen nachtdieren en de zonsopkomst zet allerlei biologische processen in ons lichaam in gang. Er zijn diverse studies die laten zien dat vér voor zonsopkomst opstaan voor de doorsnee mens om die reden schadelijk kan zijn, met gezondheidsklachten, variërend van depressie tot diabetes, als gevolg.

Er zijn ook studies die laten zien dat de werkkwaliteit gedurende een groot deel van de dag er onder kan lijden, omdat bij een te vroege donkere start de cognitieve functies van ons brein ook de rest van de dag achterblijven.

Minder arbeidsproductiviteit

Economisch gezien lijkt het permanent invoeren van zomertijd niet slim: je kunt in de winter minder productieve werknemers verwachten, en een hogere arbeidsuitval en hoge zorgkosten door ziekte. Meer vanuit menselijk perspectief gekeken: voor Nederlanders zou de permanente invoering van zomertijd een gezondheidsrisico worden.

Wat zijn de effecten op de veiligheid op de werkvloer wanneer een significant deel van de dag door niet goed ontwaakte (en depressieve) werknemers bij kunstlicht gewerkt moet worden? Wat is de invloed op de verkeersveiligheid?

Voorstanders van permanente zomertijd voeren tegen dit alles aan dat het te veel de focus op het werkdeel van de dag legt. De voorstanders vinden het vooral belangrijk dat ze in de zomermaanden ná het werk nog diverse uren daglicht hebben voor sociale activiteiten, sport, klusjes en tuinwerk. Rond midzomer is die tijd er ook bij standaardtijd (wintertijd) overigens nog voldoende, maar in de maanden daar omheen knabbelt wintertijd inderdaad flink wat van de na werktijd resterende zonlichturen af.

Moet de wintertijd als de standaard worden gehanteerd?

Bekijk resultaten

Laden ... Laden ...

Over de auteur

Paul Pultrum, Timeblog.nl. Dataspecialist met ruim 20 jaar ervaring, expert op het gebied van marketing, communicatie en wet- en regelgeving. Meer over Paul Pultrum >

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.